گزارش نشست «ما و روسیه؛ از نگاه یک کارشناس روسی»

با توجه به اینکه کارشناسان مختلفی از طرف «کرسی اندیشه‌ها و شناخت‌ها» (کاوش( دعوت می‌شوند و نظرات مختلفی از طرف کاوش منتشر می‌شود، دعوت از یک کارشناس یا انتشار یک نظر به معنی تأیید آن توسط کاوش نیست. از مخاطبین خواسته می‌شود که نظرات را نقد و تحلیل نموده و فوراً تحت تأثیر قرار نگیرند.

۱- توضیح:

در روز سه‌شنبه ۲۰ بهمن ۱۳۹۴، نشستی از طرف کاوش در دانشگاه صنعتی اصفهان با عنوان «ما و روسیه؛ از نگاه یک کارشناس روسی» برگزار شد که میهمان آن، لئونید ساوین (دستیار مشاور رئیس‌جمهور روسیه) بود.

۲- عناوین اصلی سخنرانی:

• الآن روسیه دیگر یک کشور کمونیستی نیست.
  • بعد از فروپاشی شوروی در ۱۹۹۱ دو واقعۀ مخالفِ هم رخ داد؛ یکی زنده شدن مذهبی‌ها و دیگری تقویت جهت‌گیری‌های لیبرال.
  • الآن تحت رهبری رئیس‌جمهور پوتین، روسیه بیشتر به ایدۀ بازگشت به روسیۀ اصیل برگشته است و روس‌ها، هم گرایش‌های لیبرالیستی و هم گرایش‌های کمونیستی را کلاً کنار زده‌اند.
  • در حال حاضر، مشکل این است که یک بخشی از سیاستمداران برجسته در کشور هنوز آن گرایش‌های غربی و لیبرالی را دارند؛ مخصوصاً آن‌هایی که در دولت مدودف بودند.
  • بااین‌حال که وزیر خارجه (لاورف) نیز متمایل به روسیۀ سنتی و سیاست‌های اصیل روسیه است اما سیاستمداران درجۀ دومی که در اداره‌اش هستند معمولاً سعی در خرابکاری و خنثا سازی برنامه‌های ایشان دارند.
  • اگر بخواهیم مقداری عمیق‌تر در مورد روابط ایران و روسیه صحبت کنیم می‌بینیم که مسائل بسیار مشترکی با هم داریم.
  • هر دو ملت، چه ایران و چه روسیه، هر دو منتظر هستند؛ در ایران منتظر حضرت مهدی هستند و در روسیه منتظر بازگشت حضرت مسیح.
  • هم روسیه، هم ایران، فرهنگ شهادت دارند و فرهنگ آن‌ها عمیق است.
  • هر دو ملت به فرهنگ عدالت اجتماعی بسیار اعتقاد دارند و به عدالت جهانی فکر می‌کنند.
  • هر دو در مقابل جهانی‌سازی مقاومت می‌کنند که ریشۀ جهانی‌سازی، غرب و لیبرالیسم است.
  • برنامۀ لیبرالیسم این است که کلاً همه را به یک‌شکل دربیاورد؛ نه مذهبی وجود داشته باشد؛ نه فرهنگی و نه حتی ازنظر جنسیتی.
  • الآن شاهد ایجاد جبهه‌هایی در سوریه هستیم؛ ‫از طرفی، جبهۀ غرب با حمایت دیکتاتورهای خلیج‌فارس می‌خواهد قدرت پیدا کند که مخالف بشار اسد است و ‫از طرف دیگر هم سوریه، روسیه، ایران و حزب‌الله با هم متحد هستند.
  • من فکر می‌کنم که زمینۀ بسیار خوبی برای همکاری ازنظر سیاسی، آموزشی و غیره، بین ایران و روسیه هست.
  • ایران تحت تحریم‌هایی بود و تا این لحظه تمام تحریم‌ها هنوز برداشته نشده است. همین‌طور، روسیه هم تحت تحریم‌های غرب است.
  • تجربه ثابت کرده است که هر موقع که کشوری خواسته است با تعامل با آمریکا تحریم‌ها را بردارد شکست آن کشور شروع شده است.
  • در سوریه هم همین‌طور بود؛ در سال ۲۰۰۵ وقتی‌که بشار اسد در سوریه اصلاحات اقتصادی لیبرالیستی را شروع کرد، فکرش را هم نمی‌کرد که همین باعث آغاز از هم پاشیدن کشورش بشود و زمینۀ پایۀ کار بشود.
  • کوبا تحت حمله‌های مختلف تروریستی از طرف آمریکا قرار گرفت؛ مخصوصاً حمله‌های باکتریولوژیک. الآن کوبا در قسمت واکسن یکی از پیشرفته‌ترین کشورها است؛ به خاطر مبارزه با تروریسم بیولوژیک آمریکا.
  • ما در روسیه، به خاطر همین تحریم‌ها شروع کردیم به جایگزینی آن ابزارهایی که تحریم کردند؛ مثل سیستم بانکی و سوئیفت که تحت تحریم قرار گرفتیم و خودمان یک سیستم جایگزین برای آن درست کردیم.
  • تحریم‌ها فقط بخشی از برنامۀ جهانی‌سازی هستند و برنامه‌شان را مرحله‌به‌مرحله اجرا می‌کنند.
  • تنها راهی که ما می‌توانیم خودمان را با آن حفظ کنیم اتحاد است؛ در قالب انواعی از اتحادیه‌های بزرگِ راهبردی بین روسیه، ایران، چین و بسیاری از کشورهای دیگر.
  • هر کشوری نیز مسائل فرهنگی خودش را حفظ کند؛ اگر چین است، مسائل فرهنگی خودش را، ایران فرهنگ شیعی خودش را و ‫روسیه مسیحیت ارتودوکس خودش را حفظ کند اما در مسائل راهبردی با هم به‌خوبی همکاری کنند.

۳- موضوع پرسش‌ها و نقدهای مخاطبین:

• روابط اسرائیل و روسیه و مسائل سوریه
  • همکاری نظامی ایران و روسیه
  • سیاست دوگانۀ روسیه درزمینۀ سامانۀ موشکی اس سیصد و نیروگاه بوشهر
  • معمولاً در گذشته، عدم عمل کردن روسیه به قراردادهایش
  • دلیل طولانی شدن و هزینۀ بالای تحویل نیروگاه بوشهر
  • حق حجاب گرفتن کارکنان زن روسی در نیروگاه بوشهر
  • قرارداد نظامی منعقدشده در دیدار پوتین و نتانیاهو
  • دلیل درست استفاده نشدن از نفت و گاز دریای خزر
  • نظر آقای پوتین و نظر خود آقای ساوین راجع به رهبر انقلاب و مردم ایران
  • میزان نفوذ غرب‌گراهای روسیه در آیندۀ این کشور
  • نظر آقای ساوین در مورد جهانی‌سازی
  • اگر ایران، روسیه و چین بخواهند یک اتحادیه‌ای ایجاد کنند آیا می‌توانند جلوی آمریکا و متحدانش بایستند؟
  • تأیید برداشته شدن تحریم‌ها از طرف رهبری
  • پیش‌بینی در مورد آیندۀ روابط روسیه و ترکیه
  • پایین‌تر بودن سطح فناوری روسیه نسبت به غرب و آمریکا
  • پیشنهاد آقای ساوین برای تحکیم روابط دو کشور و امکان ایجاد همکاری‌های علمی و صنعتی بین دانشگاه‌های ایران (مثلاً صنعتی اصفهان) و تعدادی از دانشگاه‌های روسی
  • سهم کشورهای حاشیۀ دریای خزر از این دریا
  • دیدار پوتین و کسینجر و ارتباط آن با سوریه
  • عدم وتوی تحریم‌های شورای امنیت علیه ایران از طرف روسیه
  • کمک روسیه در زمان تحریم‌ها برای توسعۀ سامانه‌های دفاعی ایران
  • علت دیر وارد شدن روسیه به سوریه
  • امکان گسترش همکاری‌های گردشگری ایران و روسیه
  • توصیف روسیه از سرمایه‌گذاری میلیاردی سرمایه‌گذاران اروپایی در ایران
  • علت عدم سرمایه‌گذاری روسیه در ایران

۴- متن کامل نشست:

پی‌دی‌اف (۶۱۱ کیلوبایت)

۵- گزارش تصویری:

۶- نحوۀ دریافت فیلم کامل نشست:

فیلم این نشست که شامل یک قسمتِ سخنرانی و یک قسمتِ پرسش و پاسخ است بر روی سایت بانک جامع نرم‌افزار (software.iut.ac.ir) قرار گرفته است. برای انتقال به صفحۀ دانلود اینجا را کلیک نمایید.

توجه:

• درصورتی‌که به net متصل نباشید، از اشتراک اینترنت شما کاسته نخواهد شد.
  • چنانچه پس از کلیک بر روی «Download»، دانلود فایل آغاز نشد می‌توانید بر روی «Download» راست کلیک و سپس «Save Link As» را انتخاب نمایید.

۷- نحوۀ دریافت کلیپ گزیدۀ نشست:

برای مشاهده یا دریافت این کلیپ، می‌توانید به کانال آپارات کاوش به نشانی aparat.com/iutKavosh مراجعه نمایید.

۸- بازتاب رسانه‌ای:

۹- نظر میهمان:

پی‌دی‌اف (۵۴۱ کیلوبایت)

۱۰- برخی از حاشیه‌های نشست:

پس‌از این نشست یک برنامۀ اصفهان گردی از طرف کاوش برای وی تدارک دیده شد که شامل بازدید از میدان امام، مسجد امام و سی‌وسه‌پل بود. ازجمله نکات جالب‌توجه در این بازدید، گفت‌وگوی یکی از مغازه‌داران با وی به زبان انگلیسی پیرامون جاذبه‌های گردشگری و فرهنگ ایران بود.